Bel ons: 053 436 81 73 info@frenque.nl

Hoe ziet een Vintage interieur eruit?

Bij een Vintage interieur wordt gebruik gemaakt van vroegere woontrends. Trends uit de jaren ’50, 60’en ’70 zijn namelijk weer helemaal in. Typerend voor Vintage meubels is dan ook de ‘gebruikte look, alsof ze daadwerkelijk afkomstig zijn uit een van deze periodes. De Vintage stijl geeft jouw huis een gezellig, knus gevoel en vertelt jouw persoonlijke verhaal. Het leuke is dat de oude klok van opa of het gebarsten vaasje van jouw ouders, perfect in dit interieur past!

Vintage jaren ’50, ’60 en ‘70

Zoals gezegd, hebben Vintage meubelen de typische vormgeving van de bijbehorende woontrend. 

Bij de jaren ’50 kan je dan denken aan de futuristische look met de bijbehorende organische vormen, zoals die van de iconische “niertafel”. Ook het gebruik van chromen poten en linoleum bekleding was populair. Massief donker hout was een geliefd materiaal en werd zelfs toegepast op muren! Andere gebruikte houtsoorten waren vooral warm van kleur. Modieus waren ook de typische slanke pootjes in het ontwerp van meubelstukken.
In deze periode zag je vooral veel pasteltinten, maar ook de combinatie rood-zwart-wit werd vaak toegepast. Dat laatste kwam je tegen bij een hele bekende trend uit de fifties: de Amerikaanse diner! In huiskamers zag je jukeboxen, zwart-wit geblokte vloeren, neonverlichting en laten we de vinyl bekleedde bankjes en barkrukken niet vergeten.
Daarnaast was er een meer glamoureuze trend, mede dankzij iconen als Marilyn Monroe en Coco Chanel. Daarbij werden glansstoffen als satijn en zijde toegepast, maar ook hoogglanzende materialen zoals plexiglas en metaal.    

Tijdens de jaren ’60 werd meubilair vaak van plastic gemaakt en de overbekende kleurenmix oranje-bruin toegepast. Samen met geel, roze, groen én het gebruik van psychedelische prints, ontstond er een vrolijk en uitbundig interieur.
Meubels hadden voornamelijk afgeronde vormen en naast plastic was men ook gek op fineer. Behalve florale patronen zag je etnische motieven als tie-dye, batik en Marokkaanse vloerkleden.
De ruimtevaart had een grote invloed op deze periode, wat terug te zien is in de ‘space-achtige’ vormen van het meubilair. Het zorgde er ook voor dat de lavalamp in deze tijd werd geboren en een enorme hype werd.
Men was destijds gek op cactussen en vetplanten, net als schermerlampen op een keramieken voet, lage fauteuils en glanzende reliëfstoffen. Kunstwerken van Andy Warhol waren zeer populair tijdens de sixties en menigeen had een reproductie als wanddecoratie.

In de jaren ’70 werd de woontrend wat meer naturel. Kurk en jute vierden hun hoogtijdagen en zag je terug in vloeren, wanden en meubels. Plafonds en wanden mochten ze graag met schrootjes bekleden, terwijl met het grovere corduroy het zitmeubilair werd bekleed. Dat sluit aan bij de tendens om voor een hoge aaibaarheidsfactor te gaan. In veel jaren ’70 huizen zag je dan ook extreem hoogpolig tapijt.
Dit alles werd gecombineerd met harde, glimmende oppervlakken zoals formica en hout met een hoogglanslak. Met name de warmere houtsoorten werden toegepast. Gecapitonneerde banken en stoelen waren hip, net als zitzakken en rotan meubelstukken. En laten we de letterbak niet vergeten, die je in bijna elke woonkamer aan de muur zag hangen.
Bruin en oranje deden het nog steeds erg goed, maar nu gecombineerd met okergeel, paars en groentinten. Voor stofferingen en behang was men gek op geometrische prints.
In de seventies was het botanisch wonen een echte rage. Je kon eigenlijk niet genoeg groen in je woonkamer hebben staan.  De Sanseveria’s waren niet aan te slepen, net als de Monstera met de typische gaten in het blad en de Pannenkoekplant.

Wil je dat jouw huis wel een hedendaagse uitstraling houdt, dan kan je het beter niet volproppen met Vintage items. Het is ook zeker niet nodig om élk element (behang, vloerbedekking, lampen, enzovoorts) helemaal in de stijl van toen te veranderen. Een paar Vintage meubelstukken en hier en daar wat accenten, zijn voldoende om die typische Vintage stijl te creëren.  
Vergeet ook niet dat Vintage prima te combineren is met enkele elementen uit de Industrial woonstijl woonstijl. Op deze manier houdt jouw inrichting toch een frisse uitstraling.

Retro versus Vintage

De termen Retro en Vintage zorgen nog wel eens voor verwarring. Officieel staat Vintage voor artikelen die daadwerkelijk in vroegere tijden gemaakt zijn. Retro-producten worden nú gemaakt maar zijn geïnspireerd zijn op designs van de jaren ’50-’80.
Echter, momenteel worden veel meubels en accessoires gemaakt met een ‘Vintage look’, waardoor ze wel dat tweedehands, gebruikte gevoel hebben. Dat maakt het creëren van de Vintage woonstijl een stuk makkelijk en voordeliger.

Kleurgebruik Vintage

Het kleurgebruik hangt af van de periode. Bij de fifties horen pasteltinten en de combinatie rood-zwart-wit. In de sixties werden felle vrolijke kleuren gebruikt. Oranje-bruin was sowieso dé kleurcombinatie, maar werd aangevuld met felroze, felgroen en geel. In de seventies werd het allemaal weer wat rustige. Oranje en bruin waren nog steeds populair, maar nu in combinatie met okergeel, paars en groentinten.

Vintage stijlelementen

  • Warme houtsoorten
  • Gebruikte look: krasjes, slijtage, enz.
  • Nostalgie en huiselijk
  • Persoonlijk en origineel
  • Goed te combineren met Industrial
  • Grafische-, geometrische- of bloemenprints
  • Geïnspireerd op de jaren ’50, ’60 en ‘70

Waar koop ik Vintage meubilair?

Frenque Interiors heeft een uitgebreide collectie Vintage meubilair. Onze unieke inkoopformule zorgt voor zeer betaalbare meubels die meestal exclusief bij ons verkrijgbaar zijn! Zo creëer jij een originele, persoonlijke inrichting die juist zo kenmerkend is voor deze woontrend.
Dankzij een showroom van 4000m2 en tientallen sfeerhoekjes, kan jij ontzettend veel inspiratie en ideeën opdoen.
Wij vullen onze collectie regelmatig aan, dus houd ons ook zeker in de gaten

Doe-het-zelf Vintage

Door het gebruik van speciale verftechnieken waarmee je de ‘gebruikte look’ nabootst, kan je zelf de Vintage stijl creëren. Daarbij wordt vaak krijtverf en beits gebruikt, eventueel in combinatie met het weer licht opschuren. Door het aanbrengen van deze ‘slijtageplekken’ ontstaat de doorleefde uitstraling. Zo kan je het bijzettafeltje uit de Kringloopwinkel zelf een Vintage uiterlijk geven in de kleur die bij jouw huis past.
Met name in de jaren ’70 was zelf attributen maken erg hip. Denk aan de handwerktechniek Macramé, waarmee je door het leggen van knoppen zelf een ophangsysteem voor een plant maakte.
YouTube staat vol filmpjes waarin dergelijke technieken gedemonstreerd worden.

Veelgestelde vragen over vintage interieur

Wat zijn de voordelen van een Vintage inrichting?

Een Vintage inrichting creëren is erg makkelijk omdat je ontzettend veel keuze hebt en het één zich makkelijk met het ander laat combineren. Door de vele mogelijkheden creëer je bovendien een origineel interieur, waar je jouw eigen persoonlijke stempel op kan drukken.
Een Vintage interieur is kindvriendelijk, omdat beschadigingen nu juist horen bij deze trend.

Hoe onderhoud ik Vintage meubels?

Het voordeel van deze woontrend is dat de ‘gebruikte look’ met de bijbehorende, krasjes, deukjes en slijtage, maakt dat je weinig onderhoud hebt. Wil je stoffen beschermen tegen vlekken dan adviseren wij een vuilafstotende spray te gebruiken. Ongelakt hout kan je het best behandelen met een matte lak die niet verkleurt. Zo bescherm je het wel tegen kringen, maar blijft het uiterlijk onveranderd.

Hoe combineer ik Vintage met andere interieurstijlen?

De mogelijkheden zijn eindeloos omdat je ontzettend veel keus uit diverse stijlen hebt. De trends uit de vorige eeuw zijn onderling vaak goed te combineren. Maar ook de modernere woontrends zoals Industrial, gaan prima samen met de Vintage elementen.
Kies hooguit drie kleuren, zodat het niet te bont en daardoor onrustig wordt. Gebruik ook niet alle materialen door elkaar, maar kies voor de combinatie hout-metaal of hout-plastic. Wanneer je namelijk álle trends uit de jaren ’50, ’60 en ’70 mixt, ontstaat er een onevenwichtig geheel.

Waar kan ik Vintage meubels kopen?

Vlakbij Enschede/de Nederlandse grens bij Gronau (Westfalen) vind je betaalbaar Vintage meubilair in de enorme showroom van Frenque Interiors. Maar ook genoeg inspiratie door de vele ‘voorbeeld-opstellingen’ die wij gecreëerd hebben. De artikelen en accessoires zijn veelal exclusief bij ons verkrijgbaar, wat perfect aansluit bij de originele Vintage woonstijl.  Wij vullen de collectie doorlopend aan, dus houd ons zeker in de gaten!

Hoe herken ik Vintage meubelen?

Vintage meubelen zien er allesbehalve ‘nieuw’ uit. Ze hebben slijtageplekken zoals afgebladderde verf, krasjes, deukjes, vlekken, kringen….  Het ontwerp is geïnspireerd op designs uit de jaren ’50, ’60 en ’70.
Naast de originele Vintage meubelen die daadwerkelijk in de vorige eeuw gemaakt zijn, kan je tegenwoordig ook meubels kopen waarbij de Vintage look gecreëerd is. Het voordeel is dat deze een stuk makkelijker te vinden zijn dan de echte antieken stukken, maar natuurlijk ook veel goedkoper zijn.

Welke Vintage meubels zijn er te koop?

Vintage meubilair kan je voor elke kamer van je huis kopen. Je kan denken aan zitbanken, fauteuils, eethoeken, salontafels en kasten. Bij ons vind je daarnaast bijpassende vloerkleden, lampen, wanddecoratie en accessoires.

Hoe richt ik mijn huis Vintage stijl in?

De Vintage woonstijl is veelzijdig, dus kijk eerst voor welke periode (’50, ’60 of ’70) en stijl je wilt gaan. Doe ideeën op, ontdek wat bij jou past, wat je aanspreekt én waarbij jij je prettig voelt. Bij Frenque Interiors [link contactpagina] vind je meer dan 4000m2 inspiratie! Met tientallen voorbeeld-opstellingen geven onze interieurstylisten jouw allerlei ideeën om thuis die Vintage look te creëren. En kom je er niet helemaal uit? Dan helpen wij je graag en denken met je mee!

Nadat je het (grotere) meubilair hebt uitgekozen, ga je op zoek naar accessoires, lampen, decoratie en vloerkleden. Kijk vooral ook op jouw zolder of die van je oma, want een oud vaasje, schilderijtje of wandlampje kan zomaar eens geweldig bij jouw Vintage interieur passen! En een bezoekje aan de Kringloopwinkel is ook zeker de moeite waard. Nog steeds kun je de bekende oranje Brabantia bewaarblikken vinden, die zo kenmerkend voor de ’70 waren.

Pin It on Pinterest

Share This