Bel ons: 053 436 81 73 info@frenque.nl

Shabby Chic betekent letterlijk ‘armoedig chique’, maar deze woontrend is allesbehalve sjofel! Shabby staat in dit geval voor ‘gebruikt’ en Chic refereert aan het chique Franse interieur uit de 18e eeuw. De meubels en accessoires hebben daarom de sierlijke rococostijl, maar met een ‘gebruikte look’. Met hun krasjes en slijtageplekken, lijken ze zo uit een 18e-eeuws Frans kasteeltje te komen. Deze stijl geeft jouw inrichting dan ook een romantische en nostalgische sfeer.

De Shabby Chic woonstijl ontstond eind jaren ’80 in het Verenigd Koninkrijk en blijft onverminderd populair door zijn tijdloze, klassieke karakter. Door de jaren heen is de trend wel ietsjes veranderd en werd er ook inspiratie gehaald uit het landelijk wonen in Frankrijk tijdens de 18e eeuw.

De basis van een Shabby Chic interieur bestaat over het algemeen uit witte meubels. Doordat de overige kleuren voornamelijk uit pastel- en poedertinten bestaan, voelt deze woonstijl ‘licht’ en ‘luchtig’ aan. Het is dan ook bij uitstek geschikt voor kleine en donkere kamers.

Hoe ziet een Shabby Chic interieur eruit?

Shabby Chic geeft je veel mogelijkheden. Van supervrouwelijk en romantisch, tot een meer neutrale, rustige look. Kies je voor het eerste dan pas je de pastelkleuren roze en violet toe, gebruik je veel kant en ruches, diverse snuisterijen en rijkelijk versierd meubilair.
Wil je het wat neutraler houden dan zijn pastelblauw en zachtgroen geschikt, in combinatie met minder ‘frivole’ meubels.  Je kan ook voor de meer landelijke stijl gaan met haar rustieke design.
In alle gevallen kan je het prima combineren met de Vintage woontrend, die ook één en al nostalgie uitademt.

De patronen en prints zijn ook geïnspireerd op de 18e eeuw. Denk aan toile de Jouy, barok ornamenten, oosterse ornamenten, paisley en dromerige bloemmotieven. Bij dat laatste zie je vooral rozen terug. Ruit- en streepjespatronen in pasteltinten, passen dan juist weer goed bij de meer landelijke Shabby Chic.

Naast natuurlijke stoffen als linnen en katoen, zijn kant, broderie en fluweel typische elementen in de Shabby Chic woonstijl. Qua accessoires zijn er de welbekende kroonluchters en etagères. Ook kristallen vazen en zilveren kandelaars zijn prachtige items die hier thuishoren. En vergeet het wit gelakte gietijzer in de vorm van een vogelkooitje of tuintafeltje niet.

Bloemen mogen in dit romantische interieur natuurlijk niet ontbreken. Voor vaasbloemen zijn (pioen)rozen, fresia’s en gipskruid perfect. Maar ook gedroogde boeketjes geven dat lieflijke en nostalgische effect. De volgende huiskamerplanten zijn makkelijk verkrijgbaar en maken het helemaal af: Kalanchoë (woestijnroos), cyclaam, azalea, begonia en orchidee.

Wat zijn Shabby Chic meubelen?

Zoals gezegd, zijn Shabby Chic meubelstukken geïnspireerd op de Franse woontrend tijdens de 8e eeuw. De Franse adel wilde een luxueuze inrichting om haar gasten flink te imponeren. In de ontwerpen werd daarom een zwierige, uitbundige rococostijl toegepast. Dat betekende veel ornamenten, houtsnijwerk, gekrulde poten en rijkelijk versierd hang- en sluitwerk.

Shabby Chic meubels zijn overwegend wit geschilderd, maar voor een iets ‘zachter’ effect zie je ook ecru en beige. Bij de meer landelijke Shabby Chic wordt wel kleur toepast, maar altijd ingetogen. Het is hierbij zelfs gebruikelijk om verschillende verflagen door de slijtage heen te zien.

In alle gevallen ziet het meubilair er tweedehands uit door afgebladderde verf en andere slijtage. Alsof het item daadwerkelijk uit een 18e-eeuws paleisje of boerderijtje komt.

Kleurgebruik Shabby Chic

De toegepaste kleuren zijn vooral ingetogen. Felle kleuren worden zeker niet gebruikt. Bij Shabby Chic wordt de witte basis aangevuld met pastel- en poederkleuren binnen het spectrum roze, blauw, violet en groen. Ook crème wit, zachtgrijs en oudroze doen het erg goed.
Bij de landelijke Shabby Chic worden in beperkte mate de meer rustieke kleuren toegepast zoals scharlakenrood, leigrijs, mauve, karmozijn, aubergine, en saliegroen.

Shabby Chic stijlelementen

  • Wit gelakt houten meubels
  • Ornamenten en barok
  • Pastel- en poedertinten
  • Gebruikte look: krasjes, slijtage, enz.
  • Romantisch en vrouwelijk
  • Nostalgie en lieflijk
  • Paisley en toile de Jouy
  • Kant en broderie
  • Kroonluchters en etagères

Waar koop ik Shabby Chic meubilair?

Frenque Interiors heeft een uitgebreide collectie Shabby Chic meubilair. Onze unieke inkoopformule zorgt voor zeer betaalbare meubels die meestal exclusief bij ons verkrijgbaar zijn! Zo creëer jij een originele, persoonlijke inrichting die juist zo kenmerkend is voor deze woontrend.
Dankzij een showroom van 4000m2 en tientallen sfeerhoekjes, kan jij ontzettend veel inspiratie en ideeën opdoen.

Doe-het-zelf Shabby Chic

Zelf kun je eenvoudig een meubelstuk of accessoire die typische Shabby Chic uitstraling geven. Schuurpapier is daarbij eigenlijk je grootste vriend om de ‘gebruikte look’ na te bootsen. Of de diverse verflagen zichtbaar te maken, die zo kenmerkend zijn voor de meer landelijke Shabby Chic stijl.
Krijtverf en White-wash zijn perfecte verfsoorten om spullen een doorleefd uiterlijk te geven. Op rommelmarkten en in de Kringloopwinkel vind je goedkope items die hiervoor in aanmerking komen. Maar denk ook aan vlooienmarkten en brocante markten. Zo maak je een paar oude fotolijstjes of kandelaars helemaal passend bij jouw Shabby Chic interieur. Demonstraties van deze verftechnieken vind je op YouTube.

Veelgestelde vragen over Shabby Chique

Wat is Shabby Chique?

Shabby Chic is een populaire en tijdloze woontrend omdat het ‘licht en luchtig’ aanvoelt. Daarmee is het ook ideaal voor donkere en kleine woonruimtes! Doordat de ‘gebruikte look’ nu juist een belangrijk onderdeel van deze interieurstijl vormt, is het bovendien kindvriendelijk. Immers, beschadigingen mógen.
Een ander voordeel zijn de vele mogelijkheden waaruit je kan kiezen en het feit dat je het gemakkelijk kan combineren met Vintage elementen.

Hoe onderhoud ik Shabby Chic meubels?

Shabby Chic meubilair vereist weinig onderhoud, omdat de ‘gebruikte look’ juist bij deze stijl hóórt. Wil je je meubels toch beschermen, dan kies je het best voor een transparante lak met matte finish. Om stoffen te beschermen, impregneer je deze met een vuilafstotende spray.

Kan ik Shabby Chic combineren met andere interieurstijlen?

Jazeker! Het laat zich goed combineren met de landelijke woontrends, aangezien Shabby Chic al gedeeltelijk de rustieke stijlelementen heeft overgenomen. Maar ook de Vintage woonstijl met haar nostalgische karakter, leent zich hier prima voor.
Shabby Chic kan je ook combineren met moderner meubilair, maar doe dat weloverwogen. Kies voor de meer onopvallende items wanneer je moderne meubels toevoegt, om zo een mix van allerlei designs en materialen te voorkomen. Bijvoorbeeld een glazen salon- of eettafel.

Waar kan ik Shabby Chic meubelen kopen?

Vlakbij Enschede/de Nederlandse grens bij Gronau (Westfalen) vind je betaalbaar Shabby Chic meubilair in de enorme showroom van Frenque Interiors. Hier vind je bovendien genoeg inspiratie dankzij de vele ‘voorbeeld-opstellingen’ die wij gecreëerd hebben. De meubels zijn vaak exclusief bij ons verkrijgbaar, wat perfect aansluit bij de persoonlijke Shabby Chic woonstijl.  Wij vullen de collectie doorlopend aan, dus houd ons zeker in de gaten

Hoe herken ik Shabby Chic meubilair?

Shabby Chic meubilair lijkt zo uit het 18e-eeuwse Frankrijk te komen. Denk aan de sierlijke, barokachtige meubels van de kastelen of de meer landelijke stijl uit de boerderijen. Beiden zijn meestal wit geverfd en hebben een doorleefde look: afgebladderde verf, krasjes, versleten hoekjes, deukjes…enzovoorts.

Welke Shabby Chic meubels zijn er te koop?

Voor elke kamer van jouw woning vind je Shabby Chic meubilair. Je kan denken aan zitbanken, fauteuils, eethoeken, salontafels en kasten. Bij ons vind je daarnaast bijpassende vloerkleden, lampen, wanddecoratie en accessoires.
Ook in je tuin kan je deze woontrend doortrekken met een gietijzeren tuinsetje of romantisch schommelbankje.

Hoe begin ik met een Shabby Chic inrichting?

Doe ideeën op, ontdek wat bij jou past, wat je aanspreekt én waarbij jij je prettig voelt. Bij Frenque Interiors vind je meer dan 4000m2 inspiratie! Onze interieurstylisten geven door middel van sfeerhoekjes tientallen voorbeelden. En kom je er niet helemaal uit? Dan helpen wij je graag en denken met je mee!

Bedenk daarnaast naar welke kleur jouw voorkeur uitgaat. Wil je gebruikmaken van de pasteltinten en zo ja, wil je het vrouwelijke roze en lila toepassen, of meer voor de koelere groen- en blauwtinten gaan? Of vind jij de rustieke kleuren als scharlakenrood, leigrijs, ma en karmozijn juist mooi?

Kies eerst het (grotere) meubilair en kijk dan naar bijpassende lampen, decoratie, accessoires en vloerkleden.

Pin It on Pinterest

Share This