Bel ons: 053 436 81 73 info@frenque.nl

Hoe ziet een Shabby Chic interieur eruit?

Een Shabby Chic interieur is een stijl die bekend staat om zijn charmante en romantische uitstraling. Het combineert vintage elementen, verweerde elegantie en een vleugje rustieke charme.

Shabby Chic interieurs maken vaak gebruik van meubelstukken met een verweerde, doorleefde uitstraling. Dit kunnen antieke stukken zijn die zijn opgeknapt of nieuwe meubels die een verouderde afwerking hebben gekregen. Ze hebben vaak afgebladderde verf, zichtbare houtnerven of kleine beschadigingen die bijdragen aan de nostalgische uitstraling. Shabby Chic maakt gebruik van een mix van stoffen met verschillende texturen en patronen. Zachte en lichte stoffen zoals katoen, linnen en kant worden vaak gebruikt voor gordijnen, kussens en bekleding. Bloemenprints, strepen en ruches zijn typische patronen die bijdragen aan de charmante uitstraling.

Romantische details spelen een belangrijke rol in een Shabby Chic interieur. Dit omvat kanten details, ruches, franjes en linten die worden toegepast op gordijnen, kussens en beddengoed. Vintage sieraden, brocante serviesgoed, bloemenkransen en kristallen kroonluchters zijn ook populaire decoratieve elementen die de romantische sfeer versterken.

Deze woonstijl heeft vaak een vleugje rustieke charme door het gebruik van natuurlijke materialen en elementen. Houten vloeren, onafgewerkte houten meubels en accessoires zoals gedroogde bloemen, rieten manden en houten planken dragen bij aan de organische en landelijke uitstraling. Ruimtes zijn vaak gevuld met een verzameling vintage accessoires. Dit kunnen antieke fotolijstjes, porseleinen beeldjes, oude boeken, vintage klokken en spiegels zijn. Deze accessoires voegen karakter en een gevoel van geschiedenis toe aan de ruimte.

Shabby Chic is een stijl die wordt gekenmerkt door een combinatie van vintage charme, romantiek en een vleugje verweerde elegantie :

 • Verweerd en verouderd meubilair
 • Pastel- en poedertinten
 • Bloemenprints en delicate patronen
 • Gelaagde stoffen en texturen
 • Vintage accessoires en decoraties
 • Romantisch en vrouwelijk
 • Ornamenten en barok
 • Kant en broderie
 • Kroonluchters en etagères

Wat zijn Shabby Chic meubelen?

Zoals gezegd, zijn Shabby Chic meubelstukken geïnspireerd op de Franse woontrend tijdens de 8e eeuw. De Franse adel wilde een luxueuze inrichting om haar gasten flink te imponeren. In de ontwerpen werd daarom een zwierige, uitbundige rococostijl toegepast. Dat betekende veel ornamenten, houtsnijwerk, gekrulde poten en rijkelijk versierd hang- en sluitwerk.

Shabby Chic meubels zijn overwegend wit geschilderd, maar voor een iets ‘zachter’ effect zie je ook ecru en beige. Bij de meer landelijke Shabby Chic wordt wel kleur toepast, maar altijd ingetogen. Het is hierbij zelfs gebruikelijk om verschillende verflagen door de slijtage heen te zien. In alle gevallen ziet het meubilair er tweedehands uit door afgebladderde verf en andere slijtage. Alsof het item daadwerkelijk uit een 18e eeuws paleisje of boerderijtje komt.

Kleurenpalet

Het kleurenpalet van een Shabby Chic interieur bestaat meestal uit zachte en romantische tinten, met een focus op pastelkleuren en neutrale nuances. Hier zijn enkele veelvoorkomende kleuren die gebruikt worden in een Shabby Chic interieur :

 • Crème : Crèmekleurige tinten vormen de basis van een Shabby Chic kleurenpalet. Deze warme neutrale kleur zorgt voor een rustige en serene sfeer.
 • Roze : Roze is een populaire kleur in Shabby Chic interieurs en wordt vaak gebruikt om een romantische en vrouwelijke uitstraling te creëren. Dit kan variëren van zachtroze tot vintage roze tinten.
 • Lichtblauw : Lichtblauw is een kalmerende kleur die veel voorkomt in Shabby Chic interieurs. Het roept een gevoel van frisheid en luchtigheid op en past goed bij de nostalgische uitstraling van de stijl.
 • Mintgroen : Mintgroen is een verfrissende kleur die vaak wordt gebruikt in Shabby Chic interieurs. Het geeft een vleugje speelsheid en past perfect bij het romantische karakter van de stijl.
 • Lavendel : Lavendel is een subtiele en delicate kleur die een vleugje elegantie toevoegt aan een Shabby Chic interieur. Het kan worden gebruikt als accentkleur of als basis voor een rustgevende en ontspannen sfeer.
 • Zacht geel : Zacht geel kan worden gebruikt om een zonnig en vrolijk gevoel toe te voegen aan een Shabby Chic interieur. Het voegt een vleugje warmte en helderheid toe aan de ruimte.
 • Neutrale tinten : Naast de pastelkleuren worden ook neutrale tinten zoals wit, beige en lichtgrijs vaak gebruikt in Shabby Chic interieurs. Deze kleuren vormen een rustige achtergrond en laten de andere kleuren en texturen in de ruimte opvallen.

Pin It on Pinterest

Share This