Bel ons: 053 436 81 73 info@frenque.nl

Hoe ziet een Vintage interieur eruit?

Bij een Vintage interieur wordt gebruik gemaakt van vroegere woontrends. Trends uit de jaren ’50, ’60 en ’70 zijn namelijk weer helemaal in. Typerend voor Vintage meubels is dan ook de ‘gebruikte look’, alsof ze daadwerkelijk afkomstig zijn uit een van deze periodes. De Vintage stijl geeft jouw huis een gezellig, knus gevoel en vertelt jouw persoonlijke verhaal. Het leuke is dat de oude klok van opa of het gebarsten vaasje van jouw ouders, perfect in dit interieur past! 

Bij de jaren ’50 kan je dan denken aan de futuristische look met de bijbehorende organische vormen, zoals die van de iconische “niertafel”. Ook het gebruik van chromen poten en linoleum bekleding was populair. Massief donker hout was een geliefd materiaal en werd zelfs toegepast op muren! Andere gebruikte houtsoorten waren vooral warm van kleur. Modieus waren ook de typische slanke pootjes in het ontwerp van meubelstukken. In deze periode zag je vooral veel pasteltinten, maar ook de combinatie rood, zwart en wit werd vaak toegepast. Dat laatste kwam je tegen bij een hele bekende trend uit de fifties : de Amerikaanse diner! In huiskamers zag je jukeboxen, zwartwit geblokte vloeren, neonverlichting en laten we de vinyl bekleedde bankjes en barkrukken niet vergeten. Daarnaast was er een meer glamoureuze trend, mede dankzij iconen als Marilyn Monroe en Coco Chanel. Daarbij werden glansstoffen als satijn en zijde toegepast, maar ook hoogglanzende materialen zoals plexiglas en metaal.  

Tijdens de jaren ’60 werd meubilair vaak van plastic gemaakt en de overbekende kleurenmix oranje-bruin toegepast. Samen met geel, roze, groen én het gebruik van psychedelische prints, ontstond er een vrolijk en uitbundig interieur. Meubels hadden voornamelijk afgeronde vormen en naast plastic was men ook gek op fineer. Behalve florale patronen zag je etnische motieven als tie-dye, batik en Marokkaanse vloerkleden. De ruimtevaart had een grote invloed op deze periode, wat terug te zien is in de ‘space-achtige’ vormen van het meubilair. Het zorgde er ook voor dat de lavalamp in deze tijd werd geboren en een enorme hype werd. Men was destijds gek op cactussen en vetplanten, net als schermerlampen op een keramieken voet, lage fauteuils en glanzende reliëfstoffen. Kunstwerken van Andy Warhol waren zeer populair tijdens de sixties en menigeen had een reproductie als wanddecoratie.

In de jaren ’70 werd de woontrend wat meer naturel. Kurk en jute vierden hun hoogtijdagen en zag je terug in vloeren, wanden en meubels. Plafonds en wanden mochten ze graag met schrootjes bekleden, terwijl met het grovere corduroy het zitmeubilair werd bekleed. Dat sluit aan bij de tendens om voor een hoge aaibaarheidsfactor te gaan. In veel jaren ’70 huizen zag je dan ook extreem hoogpolig tapijt.

Vintage stijlelementen

  • Warme houtsoorten
  • Gebruikte look : krasjes, slijtage, enz.
  • Nostalgie en huiselijk
  • Persoonlijk en origineel
  • Goed te combineren met Industrial
  • Grafische-, geometrische- of bloemenprints
  • Geïnspireerd op de jaren ’50, ’60 en ‘70

Dit alles werd gecombineerd met harde, glimmende oppervlakken zoals formica en hout met een hoogglanslak. Met name de warmere houtsoorten werden toegepast. Gecapitonneerde banken en stoelen waren hip, net als zitzakken en rotan meubelstukken. En laten we de letterbak niet vergeten, die je in bijna elke woonkamer aan de muur zag hangen. Bruin en oranje deden het nog steeds erg goed, maar nu gecombineerd met okergeel, paars en groentinten. Voor stofferingen en behang was men gek op geometrische prints. In de seventies was het botanisch wonen een echte rage. Je kon eigenlijk niet genoeg groen in je woonkamer hebben staan.  De Sanseveria’s waren niet aan te slepen, net als de Monstera met de typische gaten in het blad en de Pannenkoekplant.

Kleurenpalet

Het kleurgebruik hangt af van de periode. Bij de fifties horen pasteltinten en de combinatie rood, zwart en wit. In de sixties werden felle vrolijke kleuren gebruikt. Oranje en bruin was sowieso dé kleurcombinatie, maar werd aangevuld met felroze, felgroen en geel. In de seventies werd het allemaal weer wat rustige. Oranje en bruin waren nog steeds populair, maar nu in combinatie met okergeel, paars en groentinten.

Wil je dat jouw huis wel een hedendaagse uitstraling houdt, dan kan je het beter niet volproppen met Vintage items. Het is ook zeker niet nodig om élk element (behang, vloerbedekking, lampen, enzovoorts) helemaal in de stijl van toen te veranderen. Een paar Vintage meubelstukken en hier en daar wat accenten, zijn voldoende om die typische Vintage stijl te creëren. Vergeet ook niet dat Vintage prima te combineren is met enkele elementen uit de Industrial woonstijl. Op deze manier houdt jouw inrichting toch een frisse uitstraling.

Pin It on Pinterest

Share This